Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI Informează!
1 aprilie 2025
ATENȚIONARE
Stimați conducători,
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI (în continuare – IGSU) în calitate de autoritate de administrare publică în domeniul protecției civile și apărării împotriva incendiilor, conform prevederilor Legii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență nr. 93/2007, Legii nr. 271/1994 cu privire la protecția civilă și Legii nr. 267/1994 privind apărarea împotriva incendiilor, a analizat riscurile de producere a cazurilor de ardere a vegetației uscate și a poligoanelor de deșeuri și a stabilit următoarele. În rezultatul schimbărilor climatice, lipsei precipitațiilor atmosferice, secetei și stabilirea temperaturilor ridicate pe teritoriul Republicii Moldova, pe parcursul
anului 2024 au fost înregistrate 3 802 intervenții la lichidarea focarelor de ardere a vegetației uscate în rezultatul căror a fost afectată suprafața de 7 757,97 ha.
Totodată,
stabilim că pe parcursul anului precedent subdiviziunile ISGU au realizat 903 misiuni la lichidarea arderii poligoanelor de deșeuri cu o suprafața totală afectată de 215,96 ha. Potrivit datelor statistice a IGSU, majorarea numărului de intervenții menționate, are loc pe măsură ce temperaturile atmosferice cresc, în majoritatea cazurilor fiind favorizate de salubrizarea/pregătirea de către cetățeni a terenurilor pentru lucrările agricole, inclusiv prin arderea intenționată. Deseori, arderile menționate s-au propagat asupra poligoanelor de deșeuri.
Ca urmare a celor expuse, se relevă că în lunile ce urmează, și anume martie- mai va avea loc majorarea numărului cazurilor de ardere a vegetației uscate, favorizate de acțiunile de salubrizare și pregătire de către cetățeni a terenurilor pentru lucrările agricole, precum și arderilor la poligoanele de deșeuri. Substanțele nocive rezultate din arderile nominalizate, se acumulează în stratul de aer de la suprafața solului, pătrunzând nu doar în atmosferă, dar și în sol și în apele din preajmă. În aer sunt emanate diferite substanțe toxice, cum ar fi monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile și dioxinele, cei mai toxici și periculoși compuși organici de compoziție complexă.
Aceste substanțe chimice pot cauza, chiar și în micro-cantități, intoxicații, afecțiuni ale sistemului nervos central și ale mucoasei ochiului. În același timp, numărul mare de focare concomitente impune antrenarea forțelor și mijloacelor suplimentare, precum și antrenarea efectivului în afara orelor de program, majorând timpul de răspuns la alte intervenții. Specificul acestor intervenții este: focare multiple, aria considerabilă de răspândire, accesul îngreunat, ineficiența utilizării metodei clasice de stingere, fapt ce mărește timpul de lichidare.
Totodată reiterăm, că în conformitate cu prevederile art. 10, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 267/1994, autoritățile administrației publice locale sunt obligate să asigure îndeplinirea măsurilor de apărare împotriva incendiilor pe teritoriul din subordine. De asemenea, potrivit art. 51 din Codul funciar* nr. 828/1991, întreprinderile, instituțiile, organizațiile și cetățenii sânt datori, în conformitate cu regulile aprobate de autoritățile administrației publice locale, să țină teritoriile, atribuite lor, într-o ordine conformă cerințelor de protecție contra incendiilor.
Întru asigurarea securității cetățenilor și a bunurilor materiale, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI, intervine asupra necesității realizării măsurilor de prevenire a cazurilor de ardere a vegetației uscate și la poligoanele de deșeuri, precum:
1. Interzicerea incendierii vegetației uscate și a altor resturi vegetale în scopul igienizării și salubrizării terenurilor pentru lucrările agricole, precum și utilizarea focului deschis în nemijlocită apropiere de poligoanele de deșeuri, care poate servi drept sursă primară de inițiere a arderii gunoiului depozitat.
2. Delimitarea prin fâșii de protecție mineralizate a localităților, ocoalelor silvice, poligoanelor de deșeuri și drumurilor față de câmpurile de vegetație uscată ce prezintă pericol de izbucnire și de răspândire a arderii.
3. Realizarea acțiunilor privind lichidarea gunoiștilor neautorizate, colectarea frunzelor și resturilor vegetale, cu transportarea acestora în locuri special destinate întru evitarea aprinderii de la diferite surse de foc.
4. Executarea straturilor de compactare (tasarea) cu materiale incombustibile a deșeurilor depozitate, întru evitarea autoaprinderii gunoiului combustibil depozitat în urma procesului de descompunere, precum și minimalizarea riscului de răspândire a unor eventuale focare de ardere pe arii considerabile a poligoanelor de deșeuri.
5. Respectarea modului stabilit de colectare, păstrare și transportare a resturilor vegetale de orice proveniență.
6. Asigurarea accesului liber spre poligoanele de deșeuri a autospecialelor de intervenție, inclusiv prin adaptarea căilor de acces la capacitățile de trecere a autospecialelor de intervenție, în scopul reducerii timpului de răspuns.
7. Asigurarea poligoanelor de deșeuri cu surse de apă pentru alimentarea autospecialelor în caz de incendiu sau crearea accesului către cele mai apropiate surse, întru asigurarea continuității procesului de lichidare a focarelor de ardere.