Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Cetățeni de onoare

PERJU Veaceslav – născut la data de 18.08.1953 or. Briceni.

Conferirea titlului la 10 octombrie 2012. Doctor habilitat, academician-membru al Academiei Internaționale de Informatizare a ONU vicepreședinte al Consiliului Național pentru Acreditare și Atestare a RM, conducător al Comisiei de atestare a personalului științific și științifico-didactic, originar din or. Briceni.

DOGOTARI Ivan – născut la data de 11.10.1957 s. Grimăncăuți.

Conferirea titlului la 10 octombrie 2012. Administrator al SRL ,, Grimafruct” , ctitor al bisericii ,,Sfîntul Nicolae” din or. Briceni, decorat cu înalta distincție a Bisericii Ortodoxe Moldovenești- ordinal ,,BinecredinciosuluiVoievod, Ștefan cel Mare și Sfînt”originar din s. Grimancauți.

RUSNAC Constantin – născut la data de 06.02.1948 s. Trebisăuți.

Conferirea titlului la 30 mai 2014. Remarcabil om de artă și de stat, compozitor, poet, professor universitar, Laureat al Premiului de Stat, Maestru emerit în Arte, Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică ,,Gh.Dima” din or. Cluj-Napoca, membru titular al Academiei Internaționale de Științe ,,Ararat„ Paris, Franța, Secretar general al comisiei Naționale a RM pentru UNESCO, Președinte al Consiliului Național Delfic, autorul Imnului or. Briceni, originar din raionul  Briceni.

SOBIEȚCHI (Mînăscurtă) Ludmila – născută la data de 24.01.1952 s. Beriozovo reg. Curgan, Rusia.

Conferirea titlului la 30 mai 2014. Poetă și textieră, Laureat al premiului Uniunii scriitorilor din Moldova, laureată al premiului special la Salonul Internațional de carte pentru copii și tineret, autoarea de text al Imnului orașului Briceni ,,Pămînt al gloriei Briceni”.

TCACI Victor – născut la data de 08.11.1947 s. Clocușna rn. Ocnița.

Conferirea titlului la 30 mai 2014. Funcționar public, Consilier de Stat clasa I, Laureat al Congresului autorităților Publice Locale din Moldova ,,Pentru merite în Administrația Publică locală, decorat cu medalia ,,Meritul Civic” pentru performanțe remarcabile în domeniul administrației publice locale, participare activă în viața orașului. În perioada anilor 1991 – 1999 – secretar al Consiliului Raional Briceni, 1999 – 2014 – secretar al Consiliului Orășenesc Briceni.

 ROMANENCO Victor (postmortem) – născut la data de 15.11.1925.

Conferirea titlului la 26  februarie 2015. Pentru manifestarea faptelor de vitegie şi eroism pe cîmpul de luptă în cel de al II-lea Război Mondial, colonel în rezervă, fost preşedinte al Consiliului Raional Briceni al veteranilor de război şi de muncă, ex-preşedinte al Fondului Raional al Păcii, pentru performanţe remarcabile în muncă, participare activă în viaţa obştească a or.Briceni, promovarea valorilor sociale, educaţionale, imaginii oraşului prin sentimentele înalte de patriotism şi umanism.

  SEMENIUC Victor – născut la data de 18.09.1941.

Conferirea titlului la 26  februarie 2015. Veteran al învăţămîntului public, Eminent al Învăţămîntului din RSSM, fost profesor  de fizică la Liceul Teoretic „Grigore Vieru” din or.Briceni, grad didactic superior, pentru muncă îndelungată, înalt profesionalism, umanism şi spirit de sacrificiu în domeniul învţămîntului public, performanţe remarcabile obţinute, promovarea imaginii oraşului prin contribuţia substanţială la educarea tinerii generaţii.

GHERMAN Tamara, născut la data de 24.04.1944.

Conferirea titlului la 26  februarie 2015. Șef secţie pediatrie al Instiuţieiei Medico-Sanitare Spitalul raional Briceni, medic de categorie superioară, pentru muncă îndelungată, înalt profesionalism, umanism şi spirit de sacrificiu în asistenţa medicală acordată populaţiei, performanţe remarcabile obţinute, devotament în activitate.

 CRIGANUȚA  Stepan – născut la data de 24.06.1933, s.Tărăsăuți.

Conferirea titlului la 6  octombrie 2016. Profesor  de chitară la Școala de muzică din or.Briceni, deținătorul titlului ,,Om Emerit”pentru muncă îndelungată, înalt profesionalism, umanism şi spirit de sacrificiu în domeniul muzicii, performanţe remarcabile obţinute, promovarea imaginii oraşului prin contribuţia substanţială la educarea culturală a tinerii generaţii.

CONDRAȚCHII Mihail – născut la data de 19.03.1942.

Conferirea titlului la 4 octombrie  2017. Deținător al Ordinului „Gloria Muncii” pentru rezultate remarcabile în muncădecernat de  Guvernul RM. În perioada 1983-1999 – primar al orașului Briceni.

 

TVERDOHLEB Elena, născut la data de 12.12.1954

Conferirea titlului la 10 octombrie  2018. Deținătorul  titlului onorific ,,Veteran al sistemului judiciar” și ,, Decan al autorității  judecătorești”, decernată  cu ordinul ,,Gloria muncii” pentru muncă îndelungată, înalt profesionalism, umanism.

GOLOVATIUC  Vladimir, născut la data de 07.06.1962

Conferirea titlului la 11 septembrie  2019. Deținătorul Medalia asambleii  interparlamentară a CSI ,,Pentru consolidarea comunității parlamentare” și decernat cu Ordinul ,, Comunitatea”  pentru muncă asiduă în devoltarea social- economică a or. Briceni.

 

SARACUȚA MITROFOR Vasile , născut la data de 22.08.1956

Conferirea post-mortem la 29 septembrie  2023. Deținătorul ordinului ,, Meritul civic”, Ordinul  ,,Ștefan cel Mare” gr.I, Ordinul ,,Ștefan cel Mare” gr.II, Ordinul ,,Ștefan cel Mare” gr.III, Ordinul ,,Sf.Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni” gr.II, Medalia ,,Nicodim”, Ordinul „Sfîntului Vladimir” gr.III.

            RĂDUCAN Marcel, născut la data de 10 februarie 1967, s. Grinăuți-Moldova, raionul Ocnița

Conferirea titlului ” Ordinul de Onoare ” în aprilie 2015. În 2006  I s-a conferit Titlul științific Doctor of Philosophy in Engineering. Inginer-mecanic, Director executiv al întreprinderii cu capital străin “Avirom-Prod”. În martie 2005 a fost ales deputat în parlament din partea Blocului “Moldova Noastră”. Din 2005 până în 2009 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, membru al comisiei parlamentare pentru Agricultură și industria prelucrătoare și al Comisiei Agricultură și Industrie Alimentară, din partea Fracțiunii Partidului Democrat din Moldova. Prin Decretul Președintelui Republicii Moldova  nr. 4-V din 25 septembrie 2009 a fost numit în funcția de ministru al dezvoltării regionale și construcțiilor Republicii Moldova. A fost în această funcție până în decembrie 2014, în exercițiu – până la învestirea cabinetului Gaburici în februarie 2015. Din 30 noiembrie 2018 până în 11 august 2021 a fost Președinte al Consiliului Concurenței. Pentru aportul substanțial în dezvoltarea infrastructurii satului Corjeuți , prin Hotărârea Consiliului Local Corjeuți i s-a conferit Titlul de Cetățean de Onoare al satului Corjeuți și a fost numită o stradă cu numele său.