Vizita de lucru a Prim-Ministrului Republicii Moldova, Ion Chicu, în raionul Briceni

30 iulie 2020

Astăzi, cu o vizită de lucru în raionul Briceni a venit Dl Ion Chicu – Prim Ministru al Republicii Moldova. În cadrul vizitei, Premierul s-a întîlnit cu primarii din localitățile raionului și șefii serviciilor desconcentrate și descentralizate din raion.

În cadrul întîlnirii, Dl Vitalii Lupașco a prezentat o informație generalizată privind economia și infrastructura raionului. Au fost abordate mai multe probleme cu care se confruntă raionul, printer care: lipsa cadrelor medicale și a tinerilor specialiști, alocarea mijloacelor financiare pentru casa avariată din Lipcani, continuarea proiectelor de apă, canalizare și de mangement al deșeurilor, s-a pus în discuție necesitatea reparării a 2 poduri de pe traseul internațional M5, dar și reabilitarea mai multor porțiuni de drum. Traseul Criva-Bălți, de exemplu, nu a beneficiat de nicio reparație capitală în ultimii 40 de ani. În acest moment, se execută lucrări de reparație în 9 localități ale raionului.

Conducerea raionului a informat că, spre deosebire de celelalte regiuni ale țării, aici agricultura a fost afectată într-o măsură mai mică din cauza calamităților naturale Totuși, ploile abundente și grindina au compromis 1407 ha, dintre care numai 108 ha au fost asigurate.

Premierul a vorbit despre principalele acțiuni ale Guvernului în vederea prevenirii și combaterii epidemiei, dar și despre facilitățile oferite agricultorilor afectați de intemperii. Ion Chicu susține că situația bugetară este sub control, iar autoritățile locale și cetățenii nu vor avea de suferit.

În continuare, premierul a vizitat terenul destinat creării Platformei Industriale Multifuncționale din raionul Briceni și a inspectat lucrările de reparație a grădiniței „Andrieș”, una din cele 3 instituții preșcolare din orașul Briceni. Până în prezent, din mijloacele bugetului de stat, au fost reparate fațada și acoperișul instituției. Pentru a finisa lucrările de renovare a galeriei (hol, scări, casa scărilor), în acest an au fost alocați încă 500 de mii de lei, banii fiind valorificați integral. Amenajarea teritoriului urmează a fi finanțată de primăria orașului Briceni.